Причини за заболявания при кучетата

Причини за заболявания при кучетата

През последните 10 хиляди години от човешкото развитие кучето винаги е до човека – то е първият домашен любимец.

Но сега ролята и функциите на домашните кучета са се променили много. Няма да сгрешим, ако кажем че в почти всеки апартамент живеят кучета, които отглеждаме независимо от породата като декоративни животни. Отглеждаме кучета като свои приятели! Старите ловци като териерите, или работните кучета – немски, кавказки овчарки и много други се превърнаха в кучета, които се излежават на дивана.

Днес кучето е член на семейството!

Да дава любов, вярност и положителни емоции на своя господар – с това кучето се справя по-добре от всички други домашни животни, дори от котките!

За много хора, живеещи сами, то е „семейство”, и това не са само празни думи! Положителния психологически ефект от общуването с кучето не може да бъде подценяван. Всеки има нужда от ежедневно от ласки.

Всеки психолог ще назове синдромите, които се появят при хора, лишени от общуване и любов. Отличителна черта на кучето е щедрата любов към човека- дори ако собственикът на кучето не го храни, то никога не престава да го обича.

Любящите собственици знаят, че не могат без своя любимец. Представете си само за миг, че се връщате от работа, а у дома го няма любимото ви куче да ви посрещне с радост, да маха възторжено с опашка, да ви близне по лицето. Целият свят ще стане сив… Нищо и никой не може да замени кучето ви!

Представете си каква огромна отговорност лежи на раменете на ветеринарния лекар – той се грижи за здравето на вашия най-скъп приятел!

Кучето е висше животно

Противно на някои схващания, кучето е устроено не по-просто от човека и е застрашено от не по-малко болести. Кучето принадлежи към висшите животни с сложна нервна система и сложни поведенчески актове. Има добра памет – може да запомни за цял живот миризми и места.
Кучето има сложна психо-емоционална система.

Кучетата чувстват! Тъга, радост, омраза, страх, мъка, и може би любов (в човешкия смисъл) – са някои от емоциите, присъщи на кучетата.

Анатомия на кучето много прилича на човешката – то има същите системи и органи, същия диапазон на сензорните способности, само малко по-лошо зрение, но пък по-добър слух и обоняние.
Кучето може да мисли и да сънува (като човека), затова не може да мислим за него само имайки предвид условните рефлекси, открити от Павлов.

Единствената голяма разлика е невъзможността му за изграждане на комплекс от логически вериги, за разлика от човека. Затова за нуждите и здравето на вашето куче, трябва да се грижите така както се грижите за вашето здраве!

Заболяванията при кучетата – причини

Като конкретни причини за болести при кучетата трябва да се спомене липсата на естествен подбор, налагането на изкуствения подбор при породите кучета, при което се дава предпочитание на някои външни естетически белези и се пренебрегват издръжливостта и естествените физически характеристики.

Има много генетически обусловени заболявания, характерни за определени породи. Казано по-просто, колкото кучето е морфологично по-различно от вълка, толкова по-голям е риска от специфични заболявания! Много голямо влияние за генетичните заболявания оказва недобросъвестната селекция.

Липсата на физическа активност и натоварвания, нарушението на биоритъма, небалансираното хранене също са често срещана причина за болести при кучетата.

Диетата е наистина една много лична концепция, но стопаните често не знаят кое е най-добро за кучето. Все пак е необходим разумен подход – не хранете кучето с огризки от масата и кокали, а се консултирайте с ветеринарен лекар за най-рационалния режим на хранене.

Трябва да се отбележи и стреса, който става все по-важен фактор за здравето! Кучето е индикатор на семейните отношения и започва да „поема” натоварванията на господаря си, а това често води до проблеми със здравето. Напоследък все по-широко споделяно е мнението, че някои кучета могат да имат психосоматични заболявания като при хората.

Незнанието на собствениците за ваксинациите, размножаването на кучетата, признаците и симптомите на болестите, недоброто отглеждане на домашните животни в градски условия, невежеството по отношение на характеристиките на породата са чести причини за болести.

От горното следва заключението, че в много случаи заболяванията при животните са следствие от недостатъчните грижи.